Odla, skörda, FÄRGA och sen kompostera – växtfärgningsträffar våren 2017

En färgträdgård bland kastruller och apelsinskal

Det är både lätt och svårt att färga naturligt. Lätt eftersom materialet finns på din diskbänk – gamla apelsinskal, lökskal, tepåsar, avocadokärnor – eller ute i naturen – granbarr, björklöv, maskrosor, nässlor. Svårt eftersom det kräver tid och processen är mer konst än vetenskap. Det finns inga exakta recept eftersom allt spelar roll: vattnet, kvaliteten på växtmaterialet, vilken fiber du ska färga och i vilket skick den är. När man börjar experimentera med växtfärger upptäcker man också att pigment som kommer från naturen innehåller ett helt annat spektrum än de kemiska färgerna, de är ofta milda och de tycker om varandra.
Det finns även många fina växter som man kan odla just för sin förmåga att skänka färg. Den här våren kommer Bagisodlarna att lära sig mer om växtfärgning, så att vi till sommaren kan odla och skörda växter som ger oss nya färger att stoppa i grytorna under hösten.

Vi ordnar därför en studiecirkel av den gamla skolan, där vi tillsammans lär oss hur man kan färga med växter. Vi har ingen lärare men däremot litteratur och en del material. En av deltagarna, Katja Jassey, ansvarar för att planera träffarna, välja ut lämpliga delar ur några nya och några mycket gamla växtfärgningsböcker och hon ser också till att det mesta av materialet som behövs finns på plats. Men vi lär oss tillsammans.
Vi kommer att träffas fem gånger under våren 2017, från januari till och med maj. Träffarnas innehåll kan ändras något beroende på gruppens vilja och kunskaper.
lökbadavocadoJanuari, träff 1: Vi förbehandlar växtfiber-tyger som bomull och linne och gör en provfärgning med avocadokärnor med och utan järn. När grytorna puttrar uppdaterar vi oss vad gäller fakta om mode- och färgindustrin som tyvärr allvarligt skadar både vår miljö och vår hälsa.

Februari, träff 2: Det är dags för vårvinterbeskärning av frukträd – vi tigger ihop lite kvistar, letar bland det som finns i våra skogar och kanske beskär vi även våra egna träd i skogsträdgården. Sedan får vi se om det kan bli spännande mönster och vackra färger av material från träden innan de åker i komposten.

Mars, träff 3: Vad kan vi odla i vår egen trädgård? Vi får leta i litteraturen efter färgväxter och se om vi kan hitta dem i frökataloger. Om det finns plats och det går att odla i skogsträdgården så beställer vi hem. Färgexperimentet denna gång blir att med ånga göra tryck av blomblad, eller andra blad, på siden. Ofta kan man få överblivna blad hos florister, så det gäller att leta bland blomsterhandlarnas sopor i förväg.

April, träff 4: Solen skiner på allvar och vi färgar i varma, gyllene gula toner. Lökskal, apelsinskal, och gurkmeja står på menyn. Vi provar även att göra lite olika knyt-tekniker som japansk shibori.

Maj, träff 5: Som avslutning ger vi oss ut i naturen och letar färg. Björkblad har använts i århundraden och de är bäst innan midsommar, men även ogräs som maskros och nässlor ska det gå att färga med. Alla får plocka med sig något, och så kokar vi ihop det tillsammans. Eftersom färgbadet måste svalna och silas innan man kan lägga i garnet, så kräver det här en snabb återträff dagen därpå eller senare i veckan.

Allt detta sker i samarbete med Studiefrämjandet och anmäler sig gör man hos dem på denna sida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *