Våren är nästan här

Våra lådor har körts ganska hårt nu i tre säsonger och måste laddas rejält med näring. Köpa konstgödsel är förstås uteslutet, vi har ingen bondgård runt hörnet där vi kan hämta gödsel och vi har varit riktigt dåliga på att kompostera blast och annat i en speciell kompost. Men nu kom räddningen från ett oväntat håll, företaget Middagsfrid har börjat ”bokasha” resterna från sina provmiddagar och även kaffesump mm från sitt lunchpentry.

Bokashi är bästa sättet att ta hand om sitt matavfall, man fermenterar maten i en hink med hjälp av effektiva mikrober och gräver sedan ner detta i jorden. På bara några veckor blir maten jord – det går mycket fortare än i en vanlig kompost vilket innebär att all näring stannar kvar istället för att försvinna iväg ut i atmosfären och dessutom har man tillfört en grupp mikrober som förbättrar fotosyntesen, skapar ett bättre klimat i området kring rötterna så att de kan ta upp mer näring och i viss mån skyddas växterna mot en del skadliga bakterier som svampsjukdomar. Det här låter kanske lite krångligt eller som ett mirakelmedel från Kiviks marknad men det är bevisat bra och precis vad våra lådor behöver (för den som vill och orkar läsa mer om just bokashi rekommenderas denna blogg från bokashi.se)

Så igår kom då Jakob glidande i duggregnet på en lastcykel ifrån Middagsfrids kontor, tre perfekt fermenterade hinkar hade han med sig. Vi stod redo med en spade för att gräva ner dem i lådorna men där tog det stopp. Jorden var fortfarande genomfrusen. Helt omöjlig att ta sig igenom.

frusen jord

Som tur var har vi precis fått en varmkompost av Stockholmshem som står borta i skogsträdgården så vi kunde cykla dit och tömma hinkarna där. Nu får innehållet puttra i varmkomposten istället tillsammans med lite löv och jord, så fort lådorna har tinat upp hämtar vi tillbaka detta och gräver ner. Det blir intressant att se om vi kan hålla temperaturen under 40 grader för det är inte rekommenderat att en bokashijordfabrik blir varmare än så, då riskerar mikroberna att dö. Det är alltså ett experiment som kanske fler har nytta av.
Nästa laddning från Middagsfrid kommer först om tre veckor och då hoppas vi verkligen att jorden tinat upp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *