En Gapahuk har landat i Bagarmossen

Gapahuk är ett ord som vandrat från Norge över till Norrland i Sverige. Det betyder ett öppet vindskydd. Förmodligen behöver man sådana på fjället. Den gapar stort och man kan sitta på huk i den som skydd för vinden.
Ett märkligt ord som nu har materialiserats i en gigantisk rosa kub som på insidan är fylld av sköna vågor. Vågor som man kan klättra upp på, luta sig mot, vila i.

Miguel och Petter på Vi Arkitektur såg hur de ej strömlinjeformade människorna kring Hornstull trängdes undan alltmer av de nya kapitalstarka invånarna. De vill att alla ska få plats i stadens olika rum och började leka med tanken på en Gapahuk på piedestal på en gata där ingen skulle motas bort. En vacker och skön fristad för missbrukarna och alla andra som inte passar in. Arkdes blev nyfikna på deras tanke och de bjöds in att bygga en prototyp till utställningen Reprogramming the City sommaren 2015.

Nu är utställningen slut och då fick vi i Bagarmossen erbjudandet att ta emot detta hukande vindskydd. Det har gått undan, vi fick frågan i torsdags, röjde plats i söndags och på måndagen kom en kranbil körande genom skogsträdgården lastad med denna skapelse.
lastbild

Vi är så väldigt glada och stolta över att få ha tagit över rollen som beskyddare av ett gemensamt offentligt rum som är öppet för alla. Kanske fler kommer att stanna till i vår trädgård nu när det finns en sådan skön sittplats. För man sitter verkligen vackert där inne i skuggorna, lite undangömd men med full koll på alla som passerar förbi.

På söndag blir det invigningsfest med harirasoppa och hallongrottor – sedan kan hösten komma.

gapa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *