Vad kan man så i juli?

I skogsträdgården prunkar det men i lådorna har fröerna grott extremt dåligt i år. Förmodligen ett resultat av både för lite och för mycket vatten och för låga temperaturer vid sådd. Det vi lyckats bäst med är ett misstag, förra året täckte vi med klipp från vår salvia och den har fröat av sig rejält. En hel tremeterslåda fylld av salvia har vi nu. Förkylningslådan. För te på salvia ska vara bra vid förkylning.

När det mesta har gått åt pipan redan (alla vackra blommor och fina örter som vi hoppats på) kan man lika gärna satsa på de helt osäkra korten. Så det har vi gjort. En påse korianderfrön från kryddhyllan hos Jalla livs åkte i lådorna idag, och även en stor näve blötlagda ”feves”, dvs bondbönor från samma affär. Vi vet att bondbönorna gror för det har vi provat att odla som skott, men vi vet inte om det kommer att bli några bönor av dem. Är det en snabb eller långsam sort? Trivs den i Sverige? Vi får se. Spännande. Om korianderfröna har någon grobarhet kvar har vi inte en aning, har det inte hänt något inom en dryg vecka prövar vi något annat. Hos Runåbergs har man samlat tips om vad som kan sås på både sommar och höst – kanske ska vi vara kloka och plocka något av deras förslag ifall det blir omsådd.

Uppdatering ett par veckor senare,:både koriander och bondbönor har grott fint, så det går alltså alldeles utmärkt att köpa fröer i livsmedelsaffärer, just korianderfrön kan vara svårt att få tag på i fröhyllan så det var goda nyheter (även om det inte är ekofröer men låter man dem gå i blom så har man ekofröer till nästa säsong). Obs, köp lite skrufsiga korianderfröer som inte är polerade eller behandlade på något sätt, alltså billigast möjliga!

Avslutar med denna otroligt inspirerande video på hur man kan göra odla bondböneskott – köp en påse och prova själv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *